web stats
diashow
Johanna Värmälä

Blogi

Espoon valtuusto näytti vihreää valoa koulunkäynninavustajien nimikeasiassa

Monessa kunnassa on käytössä koulunkäynninohjaaja-nimike. Espoo ei kuulu näihin kuntiin. Espoossa kyseisistä...

Lue lisää »

Sote- uudistus – pirunmoinen ongelma

Suomen sote- uudistus on vaikea, toteaa Merja Tavi-Räisänen yliopistotutkintoon liittyvässä tutkielmassaan (2016)....

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Johanna Värmälä

Johanna Värmälä

Kalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

Syksy 2005 Aika arvioida sosiaali- ja terveystoimen tila

AIKA ARVIOIDA ESPOON SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TILA




Ensi vuoden vaihteessa sosiaali- ja terveystoimen organisaatio on toiminut kaksi vuotta. Alkaa olla aika arvioida, saavatko asukkaat palveluja aikaisempaa paremmin ja yhdenmukaisemmin sekä onko henkilöstön työhyvinvointi lisääntynyt, kuten uudistuksen myötä piti tapahtua.



Säilyivätkö vahvuudet?



Edellinen sosiaali- ja terveystoimen organisaatio hyvine ja huonoine puolineen ehti toimimaan kymmenisen vuotta. Kun organisaatio uudistettiin vuonna 2004, siinä haluttiin säilyttää toimineen organisaation parhaat puolet, kuten mm. alueelliset palvelukeskukset. Uudistuminen vietiin läpi kovalla vauhdilla, mitä me luottamushenkilöt usein kritisoimme.



Uudistuminen vaatii voimia ja vaikuttaa työhyvinvointiin. Vuonna 2004 tehty Kunta 10 työhyvinvointitutkimuksen mukaan henkilöstömme työhyvinvointi on laskenut sosiaali- ja terveystoimen alalla vuoden 2000 mittauskertaan verrattuna. Erittäin huolestuttavaa on se, että työn psyykkinen rasittavuus oli kasvussa ja itsensä kouluttamisen mahdollisuus oli vähentynyt. Espoossa on meneillään myös lukuisia kehittämishankkeita, joiden sanotaan johtaneen henkilöstön pahoinvointiin.



Espoo erityistarkkailussa



Espoo on saanut huomautuksia ja valituksia etenkin toimeentulotuen hakemusten käsittelyaikojen pituudesta. Käsittelyajat ovat olleet pitkiä jo vuonna 2004, vaikka asia on saanut julkisuutta paremmin vasta vuonna 2005. Käsittelyaikoja on yritetty lyhentää erilaisin paperipino-konstein, mutta tuloksia alkoi syntyä vasta syksyllä 2005, kun Espoo palkkasi lisää etuuskäsittelijöitä. Heitä lisättiin Espoon keskukseen ja Matinkylä-Olarin alueelle. Lisäksi Matinkylä-Olarin ja Tapiolan toiminnot yhdistettiin. Näin alueet, joilla oli aikaisemmin useiden viikkojen käsittelyajat, ovat saaneet lyhennettyä hakemusten käsittelyaikoja huomattavasti. Leppävaarassa ja Espoonlahdessa ei ole tapahtunut odotettuja parannuksia, mutta eipä niihin ole suunnattukaan luottamushenkilöiden esityksistä huolimatta riittävästi työvoimaa.



Palveluja tasa-arvoisesti



Tasavertaista palvelujen saantia on odotettu sosiaalipalvelujen lisäksi myös terveyspalveluissa. Espoolaiset eivät kuitenkaan pääse lääkärille kaikkialla yhtä hyvin, eikä kaikilla ole edes omaa lääkäriä. Pisimmät jonotusajat ovat olleet Espoon keskuksessa, Leppävaarassa ja Matinkylä-Olarissa, joista vain Leppävaarassa on kaikki vakanssit täytettynä. Espoonlahdessakin on lääkärivajausta, joten sielläkin jonotusajat lääkärille tulevat pitenemään, jos tilannetta ei korjata pikaisesti.



Palveluiden saanti paranisi, jos vakansseja ja tietenkin niihin tekijöitä lisättäisiin reilusti sen lisäksi, että toimintatapoja kehitetään. Esimerkiksi lääkäreiden osalta tämä tarkoittaisi sitä, että vakansseja tulisi olla niin, että muutaman lääkärin poissaolo ei vaikuta asiakkaiden lääkäripalvelujen saantiin, kuten nyt tapahtuu.



Jotain hyvää organisaatiouudistuksen myötä on myös tapahtunut. Yksi mainitsemisen arvoisista asioista on se, että omaishoidontukea saa Espoon eri alueilla yhdenvertaisesti. Tukea ei enää evätä määrärahojen loppumisen vuoksi esimerkiksi leppävaaralaiselta, kun määrärahoja on vielä jollain suuralueella käyttämättä. Tilanne tulee vielä paranemaan suunnitellun keskittämisen myötä.



Työntekijät kehittämistyöhön



Luottamushenkilön näkökulmasta sosiaali- ja terveystoimen organisaatiossa on palvelujen saannin parantamisen lisäksi muutakin kehitettävää. Tulosyksiköiden johtajat keskittyvät useiden asioiden kehittämiseen, mikä onkin epäkohta. Esimerkiksi toimeentulotuen ja lääkäripalvelujen kehittäminen vaatisi niille asioille keskittyvää koko Espoon tasolla toimivaa koordinoijaa, mikäli halutaan, että asiat paranisivat ripeämmin kuin tämän päivän tahti on. Nämä työntekijät löytyisivät varmasti henkilöstön keskuudesta. 



Kaksi vuotta on lyhyt aika organisaatiouudistukselle, mutta nyt on silti aika arvioida uutta organisaatiota. Arviointia tarvitaan siksi, että asukkaiden yhdenmukainen ja parempi palvelujen saanti ei voi odottaa vuosia, eikä työntekijöiden työhyvinvoinnin heikkeneminen voi jatkua. Virkamiesten, jaostojen ja lautakunnan on tehtävä arviointi kuuntelemalla henkilöstöä, analysoimalla palveluista kertovia seurantaraportteja ja käsittelemällä asiakaspalautteita. Siten tiedämme, mihin suuntaan on syytä edetä, kun tavoitteena on asukkaiden yhdenvertaiset ja parantuneet palvelut sekä henkilöstön lisääntynyt työhyvinvointi.


Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset JHL.fi

Tätä kaikkea saat yhdellä jäsenmaksulla: Liiton ja yhdistyksen jäsenyys, valtava nippu etuja

Tiesithän, että liittyessäsi ammattiliitto JHL:n riveihin pääset nauttimaan myös jäsenyhdistyksesi eduista? Yhdistykset kokoavat yhteen saman alan...

Lue lisää »

Pelastusala ansaitsee osaavaa edunvalvontaa!

JHL on hoitanut menestyksekkäästi pelastusalan edunvalvontaa ja muun muassa avustanut palomiehiä useassa varallaolokiistassa. Kun palomies on...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Elämme kovia aikoja, sanoi Carl Barks – mutta katurähinöillä ne eivät muutu paremmiksi

Jokaisessa puolueessa on omat linssiluteensa, joille ei enää perinteinen hidas politiikanteko tunnu kelpaavan – suora ulkoparlamentaarinen toiminta...

Lue lisää »

Orpo yhdisti SDP:n ja EK:n Brysselissä

Euroopan unionin uusista yhteisistä rahastoista käydään vielä aikanaan käymään kova vääntö, uskoo pääministeri Petteri Orpo (kok.). Hän kuitenkin...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »