web stats
diashow
Johanna Värmälä

Blogi

Espoon valtuusto näytti vihreää valoa koulunkäynninavustajien nimikeasiassa

Monessa kunnassa on käytössä koulunkäynninohjaaja-nimike. Espoo ei kuulu näihin kuntiin. Espoossa kyseisistä...

Lue lisää »

Sote- uudistus – pirunmoinen ongelma

Suomen sote- uudistus on vaikea, toteaa Merja Tavi-Räisänen yliopistotutkintoon liittyvässä tutkielmassaan (2016)....

Lue lisää »

Muualla verkossa

Jaa eteenpäin

Johanna Värmälä

Johanna Värmälä

Kalenteri

Ma Ti Ke To Pe La Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Tietotori

6.4.2009: Päivähoidon ja opetustoimen hallintojen yhdistämisestä

Arvoisa puheenjohtaja

Näyttää vahvasti siltä, että suomenkielisen päivähoidon ja opetustoimen hallinnot yhdistyvät. Hallintojen yhdistämiseen liittyvissä selvityksissä ei ole kuitenkaan löytynyt sellaista perustelua, jonka perusteella voisi yksiselitteisesti sanoa, että yhdistäminen kannattaa tehdä. Hallintojen yhdistämistä selvittänyt työryhmäkin toteaa mm. loppuraportissaan, että selvitystyön aikana asetetut tavoitteet pyritään saavuttamaan oli hallinnollinen ratkaisu mikä tahansa. Tavoitteiden saavuttaminen olisi varmasti mahdollista hallintoja yhdistämättäkin.

Toivon, että hallintojen yhdistämisellä ei tehdä karhunpalvelusta lapsille. Lapsen on saatava olla lapsi. Opiskelua tärkeämpää pienelle lapselle on leikki, turvallisuus ja rauhallinen ympäristö! Niiden avulla lapsi kehittyy.

Espoon päivähoidossa ja opetustoimessa on erittäin hyviä työntekijöitä. He ovat avainasemassa lasten hyvinvoinnin turvaamisessa ja heidän tulee tehdä tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö on erilaista päivähoidossa ja opetustoimessa. Päivähoidossa vanhemmat tapaavat joka hoitopäivä lapsen hoitajan, jopa mahdollisesti oman hoitajan, joka kertoo lapsen päivästä tarkasti. Kun vanhemmilla tai päiväkodissa tulee huoli lapsen voinnista, asian puheeksi ottaminen on luonnollista arkikeskusteluissa.

Kouluissa sen sijaan opettaja ja vanhemmat ovat etäämmällä toisistaan. Vanhemmilla ei ole yleensä mahdollisuutta keskustella opettajan kanssa ilman erillistä sopimista tai muulloin kuin koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Erityisen rajulta muutos tuntuu, kun lapsi siirtyy päiväkodista koulun esikouluun. Keskustelu ei siis ole kouluissa osa arkipäivää, kuten päiväkodeissa. Mielestäni se on väärin.

Toisaalta, kun koulussa tulee huoli lapsesta, vanhempien kanssa keskustellaan vasta kun asiasta on keskustelu oppilashuoltotyöryhmässä. Vanhemmilla tulee olla aina mahdollisuus osallistua heidän lastaan koskeviin keskusteluihin heti huolen synnyttyä ja nykyistä tiiviimmin.

Toivonkin, että päivähoidon ja opetustoimen hallintojen yhdistämisestä tulisi oikeaa hyötyä myös lapsille ja heidän perheilleen. Yksi konkreettinen parannus olisi mainitsemani vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön tiivistäminen.

Esitänkin asiaan liittyvän toivomuksen:

Valtuusto toivoo, että kouluissa kehitetään lasten vanhempien kanssa tehtävää yhteistyötä ja parannetaan vanhempien osallisuutta nykyisestä.

Toinen huoleni liittyy lasten hoito- ja koulupäivän pituuteen, kun he ovat koulun esiopetuksessa. On kohtuutonta, että lapsi on esiopetusta täydentävässä päivähoidossa, esiopetuksessa ja taas esiopetusta täydentävässä päivähoidossa huomattavasti pidempiä päiviä kuin me aikuiset ollaan töissä. Niin ei tietenkään saisi olla myöskään päiväkodeissa. Tilanne syntyy tietenkin aikuisten työpäivistä. Pitkiä työpäiviä tärkeämpää on kuitenkin pyrkiä kasvattamaan lapsistamme tasapainoisia aikuisia.

Arvoisa puheenjohtaja. Hallintojen ydistäminen ei siis ole lasten hyvinvoinnin kannalta ydinjuttu. Toimintojen kehittäminen ei saa jäädä hallintojen yhdistämiseen. Kehitystä lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi on tapahduttava.

XXX

Toivomukseni hyväksyttiin yksimielisesti.

Uutiset Espoo.fi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä puoltaa yleisötilaisuuksien lohkomisvaatimuksesta sekä kahden metrin turvaväleistä luopumista

Epidemiatilanne pääkaupunkiseudulla on kehittynyt kohti parempaa suuntaa, vaikka tartuntamäärät ja positiivisten testien osuus ovat edelleen korkeita...

Lue lisää »

Valtuusto jakoi luottamuspaikat

Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Henna Partanen (Vihr.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi Henrik Vuornos (Kok.).

Lue lisää »

Uutiset JHL.fi

JHL vahvistaa toimintaansa pelastus- ja ensihoitoalalla

JHL nostaa ensihoidon yhä vahvemmin osaksi pelastustoimen edunvalvontaansa ja näkyy vahvemmin myös somessa. Edunvalvonnalla vaikutetaan sekä...

Lue lisää »

”Huumori on keino selvitä työstä”: Håkan Ekström aloittaa JHL:n puheenjohtajana poikkeuksellisen haastavalla hetkellä

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström puolustaa heikoimmassa asemassa olevia. Siitä työstä hän ei edes yritä suoriutua yksin. Liitto oli jo...

Lue lisää »

Uutiset Demokraatti.fi

Asenne naapurissa muuttunut? – Stubbilta huomio: “Ruotsissa on tällä hetkellä aika coolia olla suomalainen”

Suomi nähdään Ruotsissa lojaalina liittolaisena, presidentti Alexander Stubb sanoi tiedotustilaisuudessaan Ruotsissa. Stubb on puolisonsa Suzanne...

Lue lisää »

Azerbaidzhanin presidentti: “Rauhansopimus Armenian kanssa on lähempänä kuin koskaan”

Azerbaidzhanin presidentti Ilham Alijev sanoi tiistaina, että rauhansopimus Armenian kanssa on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. -  Meillä on yhteinen...

Lue lisää »

Uutiset SDP.fi

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa

SDP:n ryhmäpuheenvuoro vuoden 2023 budjetin palautekeskutelussa. kansanedustaja Riitta Mäkinen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Lue lisää »

Sähkön hintakriisi kärjistyy – SDP on valmis toimimaan

SDP on valmis ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla sähkön hintaa kuluttajille pidetään kohtuullisena, kannusteita sähkön säästämiseen...

Lue lisää »